Tutaj powinien być opis

7 KWIETNIA - ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA

          7 kwietnia 2017r. w Światowym Dniu Zdrowia uczniowie klasy VI przygotowali zdrowe, wiosenne kanapki na drugie śniadanie. Wykorzystali wyhodowane przez siebie kiełki rzeżuchy i rzodkiewki oraz inne dostępne w okresie wiosennym „nowalijki”.

Składniki:

-chleb żytni razowy

-chleb pszenny typu graham

-masło

-ser twarogowy biały

-ser żółty

-jaja gotowane

-sałata

-rzodkiewka

-szczypiorek

-ogórki

-pomidory

-papryka czerwona

-rzeżucha

-kiełki rzodkiewki

         Warzywa są skarbnicą składników odżywczych, dzięki którym zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, chronią przed nowotworami i wzmacniają odporność. Ze względu na ogromne korzyści wynikające ze spożywania warzyw i owoców należy zjeść ich przynajmniej 600-700g dziennie. Powinny być dodawane do każdego posiłku, inaczej trudno będzie spożyć taką ilość jednorazowo. Świeże warzywa i owoce są źródłem wielu witamin, które trudno dostarczyć organizmowi w inny sposób.

Zadbajmy o to, aby w naszym jadłospisie warzywa pojawiały się jak najczęściej. To co jemy ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie.

Opracowała: A. Suszyńska