
7 KWIETNIA - ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
7 kwietnia 2017r. w Światowym Dniu Zdrowia uczniowie klasy VI przygotowali zdrowe, wiosenne kanapki na drugie śniadanie. Wykorzystali wyhodowane przez siebie kiełki rzeżuchy i rzodkiewki oraz inne dostępne w okresie wiosennym „nowalijki”.
Składniki:
-chleb żytni razowy
-chleb pszenny typu graham
-masło
-ser twarogowy biały
-ser żółty
-jaja gotowane
-sałata
-rzodkiewka
-szczypiorek
-ogórki
-pomidory
-papryka czerwona
-rzeżucha
-kiełki rzodkiewki
Warzywa są skarbnicą składników odżywczych, dzięki którym zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, chronią przed nowotworami i wzmacniają odporność. Ze względu na ogromne korzyści wynikające ze spożywania warzyw i owoców należy zjeść ich przynajmniej 600-700g dziennie. Powinny być dodawane do każdego posiłku, inaczej trudno będzie spożyć taką ilość jednorazowo. Świeże warzywa i owoce są źródłem wielu witamin, które trudno dostarczyć organizmowi w inny sposób.
Zadbajmy o to, aby w naszym jadłospisie warzywa pojawiały się jak najczęściej. To co jemy ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie.
Opracowała: A. Suszyńska