Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzimy 9 lutego. I choć wszystkim potrawa ta kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską, to nie wywodzi się z tej kultury. Oficjalnie smakosze kulinarni wyróżniają 50 rodzajów pizzy. W praktyce potrawa ta doczekała się setek rozmaitych form serwowanych na stołach we wszystkich zakątkach świata. Pizza uchodzi za kultową potrawę kuchni włoskiej. Tymczasem pierwsze dania tego typu zaczęli serwować nie Rzymianie, a starożytni Grecy. Celem orientacji zawodowej w klasach I–III szkoły podstawowej jest wstępne zapoznanie uczniów z różnorodnością zawodów sprzyjających poznawaniu i rozwijaniu zainteresowań oraz pasji. Zajęcia kulinarne zawsze cieszą się wśród uczniów i przedszkolaków powodzeniem, ponieważ jest to połączenie pracy i pasji, którą dzielą się podczas wspólnej zabawy w gotowanie! Poprzez edukację techniczną w formie zajęć kulinarnych można zaszczepić w dzieciach pasję do gotowania, ale pokazać im także, że może to być wspaniała i niekończąca się przygoda, a może przyszły zawód kucharza? Klasa I wraz z p. Madzia Kaczor przygotowała ciasto drożdżowe, a pozostali uczniowie klas I-III z wychowawcami skomponowali zdrowe i smaczne dodatki.
Opracowała :K.Rajkowska