DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA

7 listopada w naszej szkole obchodziliśmy "Dzień zdrowego śniadania", aby zwrócić uwagę na ważną rolę śniadania w diecie każdego człowieka. Najpierw wszyscy przygotowali smaczne i pożywne śniadanie. Potem uczniowie razem z nauczycielami zasiedli do wspólnego posiłku obfitującego w zdrowe i smaczne produkty. Na stołach królowały: zielona sałata, czerwone pomidory, rzodkiewki, pieczywo wieloziarniste i wiele innych warzyw i owoców. Do picia dzieci przyniosły wodę i soki owocowe. Przedszkolaki i dzieci klas I-III dowiedziały się m.in: czym jest piramida żywienia, co oznaczają poszczególne jej poziomy, których produktów mogą jeść więcej, a których mniej, czego unikać, z których produktów można przygotować zdrowe śniadanie, o czym należy pamiętać przed przygotowaniem posiłków.  Akcja ma na celu promowanie zasad prawidłowego żywienia.

Opracowała: Patrycja Wieczorek